Een museumles voor 5havo over geschiedenis en kunst kijken in het Boijmans van Beuningen

Donderdagochtend 4 oktober zijn de 5havo-leerlingen voor geschiedenis naar museum Boijmans van Beuningen geweest voor een museumles over kunst uit de 17de eeuw en Entartete Kunst.

In de zaal met 17de eeuwse kunstwerken werd het meteen al duidelijk dat de meeste schilders een specialisatie hadden: landschappen, stillevens, genreschilderijen of portretten.  De landschappen van Ruisdael en Avercamp laten zien hoe ons land erbij lag: veel water en ijs. Op de stillevens zien we wat men waardevol en bijzonder vond: bloemen en citroenen. Van de genreschilderijen leren we goede manieren en een wijze les: geen water bij de wijn doen maar vooral “zo gewonnen, zo geronnen”. Op de portretten zien we dat de 17de eeuwse burgers hun rijkdom laten zien door vol trots een verzameling bijzondere schelpen te tonen of te pronken met dure kleding. Dat laatste doen we tegenwoordig nog steeds (nou ja, sommigen), maar schelpen zijn behoorlijk uit de mode.

   

Sommige kunstenaars konden het allemaal: drie portretten in een landschap, met op de voorgrond een stilleven met palmen en een gordeldier en een wijze les uit de Bijbel. Jullie mogen zelf in het Boijmans gaan kijken welk schilderij hier bedoeld wordt.

Op de afdeling moderne kunst hebben we heel lang naar een kunstwerk van Franz Marc gekeken met de titel “Das Schaf”. Sommige leerlingen zagen een vis, andere een hagedis, weer andere zagen daadwerkelijk een schaap. We hebben gezien hoe de kunst van deze Duitse expressionist is veranderd als gevolg van zijn belevenissen in WO I. Daarna hebben we gekeken naar andere kunst die door de Nazi’s verboden was, de zogenaamde Entartete Kunst.
Het ene werd mooi bevonden, het andere te gek voor woorden, maar al met al een mooie les “eerst kijken, dan benoemen en tot slot interpreteren”.
Met vriendelijke groet,

Angelique Sterks / docent geschiedenis & maatschappijleer