Historisch dagje Amsterdam
Waarom hangt daar de achtersteven van een Engels admiraalsschip? Waarom heeft stadhouder Willem III hier een koningskroon op? De geschiedenisleerlingen uit 5H en 6V kregen in het Rijksmuseum allerlei vragen op zich afgevuurd en moesten door goed te kijken en gezamenlijk al hun kennis aan te wenden, proberen op al die vragen een antwoord te formuleren. De leerlingen met kunst in hun pakket kregen op hun eigen route door het gebouw weer heel andere dingen te zien.
Na anderhalf jaar konden we eindelijk weer eens naar het Rijksmuseum in Amsterdam, of zoals sommige leerlingen en de buschauffeur zeiden: 020. En ’s middags naar het pas geopende Namenmonument in de voormalige jodenbuurt en de oude Portugese synagoge, die met 1000 zitplaatsen de grootste synagoge van Europa is.
Bij het Namenmonument zocht de een de steen van een overleden familielid, de ander naar die van Anne Frank, en weer anderen waren verwonderd over zoveel omgekomen mensen met allemaal dezelfde achternaam. In de Portugese synagoge kwamen we veel te weten over de geschiedenis van Amsterdam in de 17e eeuw en over allerlei gebruiken van het jodendom en andere godsdiensten.
En in het Rijksmuseum zagen we de Nachtwacht zoals die ooit door Rembrandt geschilderd is (het ooit eraf gesneden en verloren geraakte deel is er tijdelijk m.b.v. computertechniek omheen gemaakt), ontdekten we de symboliek op diverse schilderijen en probeerden we de waarde van sommige schilderijen te achterhalen.
Die kroon droeg de stadhouder omdat hij ook nog koning van Engeland was. En die achtersteven maakte Michiel de Ruyter buit bij de roemruchte tocht naar Chatham, waarna, om de Engelsen nog verder te vernederen, het admiraalsschip zelf in de haven van Hellevoetsluis werd afgemeerd en in gebruik werd genomen als bordeel…
Het was niet alleen een zonnige dag, het was ook een nuttige en leerzame dag!