Heeft Herodotus hippo’s horen hinniken?

4v doet archeologisch en historisch onderzoek in Leiden

Dinsdag 25 september ging een groot deel van de leerlingen uit 4v naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Het doel van deze excursie was kennismaken met verschillende soorten (pre)historische bronnen en verschillende soorten onderzoek.

In de ochtend hebben ze zich -in een heel mooi klaslokaal vol met 16de eeuwse afgietsels van Romeinse reliëfs- gebogen over allerlei scherven: grote stukken, kleine stukjes, langwerpige stukken, kromme stukken, stukken met één kleur en stukken met in het midden zwart en aan de buitenkant rood … maar allemaal scherven, ook al leken ze soms niet op scherven. Na het administreren, kwam het tekenen en vervolgens het reconstrueren van het oorspronkelijke hele object. Dat lukte heel goed.

Na de lunch, heerlijk in het zonnetje aan het Rapenburg, gingen de leerlingen op afdeling Egypte op onderzoek uit. Met citaten uit Herodotus’s; Historiën en een map met andere bronnen gingen ze onderzoek doen: is Herodotus wel echt ooit in Egypte geweest? Heeft Herodotus de Nijl zien overstromen? Heeft Herodotus een mummificatie bijgewoond? Heeft Herodotus nijlpaarden horen hinniken? Alle deelonderzoeken hebben de leerlingen aan elkaar gepresenteerd en gezamenlijk zijn we tot een conclusie gekomen. Wat die conclusie is, en of Herodotus dus echt zelf in Egypte is geweest, houden we geheim. Jullie moeten zelf maar op onderzoek uit gaan. Het is namelijk zeer de moeite waard en heel leuk!

Complimenten aan alle leerlingen voor hun inzet, fantastische presentaties en goed onderzoek. Complimenten aan Meike en Berbel uit 6v en oud-leerling Anouk voor hun begeleiding en gezelligheid.