Finale Junior Company

Vrijdag 16 april was het dan eindelijk zover: de finale van Junior Company. Er waren 80 deelnemende teams en uiteindelijk 6 finalisten, waaronder onze eigen Söz.

Wie is Söz ook al weer? 6 havo- en vwo-leerlingen (in alfabetische volgorde) Maas, Merlijn, Muhammed, Nicolas, Nisa en Rosie die samen een bedrijf gestart zijn. Ze werken samen met Stichting Stunt, waar mensen werken die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Söz ontwerpt tassen, die worden gemaakt van de overschotten / afval van zonneschermen. Söz betekent “belofte” in het Turks en staat voor de belofte om aan een betere toekomst en milieu te werken. De tassen zijn waterdicht en zorgen ervoor dat er minder plastic in de oceanen komt. Een tas met een verhaal dus. Er zijn ondertussen 100 tassen verkocht, een groter model strandtas is in de maak en een bedrijf heeft een bestelling geplaatst voor een tas met eigen logo. Söz doet het zo goed dat de oprichters besloten hebben om door te starten en als echt bedrijf verder te gaan.

Totaal onbegrijpelijk voor iedereen die fan is van Söz: ze zijn niet Junior Company van het Jaar geworden, zaten zelfs niet bij de eerste drie. Toch niet getreurd, onze kanjers hebben, enigszins onverwacht, de FedEx Award gewonnen voor de meest innovatieve startende company. Elk teamlid wint een iPad.

De jury lette extra op onderstaande criteria bij het beoordelen van de FedEx Award:
– Innovatief: de company heeft een innovatief product of dienst, of heeft een nieuwe
oplossing voor een probleem gevonden.
– Klaar voor de internationale markt: zouden jullie de internationale markt kunnen betreden? Of kopen jullie wereldwijd in? Hoe zouden jullie dit doen?
– Sociaal-maatschappelijk en samenwerking: een fijne werkomgeving hebben en het creëren van werkmogelijkheden zijn belangrijk voor FedEx.
– Ecologisch, duurzaam en verantwoord: dit kan te maken hebben met het logistieke proces, de materialen die jullie gebruiken of als jullie bijvoorbeeld werken met goede doelen.

De titel Junior Company van het Jaar is uiteindelijk naar Get2KnowMe van het International Business College (IBC) van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda gegaan. Het team heeft een bordspel bedacht bedacht en gemaakt waarmee je elkaar beter leert kennen. Zo willen ze sociaal contact stimuleren en smartphonegebruik verminderen. Een thema dat erg in de tijdsgeest past. De tweede plaats ging naar het Cals College in Nieuwegein (de winnaar van vorig jaar) en de derde prijs naar het team van de Tefeloonmentor, ook van het IBC van het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda.

Söz doet ook nog mee aan de Blue Innovation Award van Euronext. Dit is een nieuwe Europese beurs die zich inspant voor de Blue Economy. Deze competitie loopt nog tot 17 juni. Meer informatie over Blue Economy en de Blue Innovation Award is te vinden op de site van Euronext: klik daarvoor HIER.

Trots op Söz ! Gefeleciteerd met jullie prijs en we duimen voor jullie voor de Blue Innovation Award. De website van Sözbags vind je HIER.