Een overdonderende afsluiting van het Damoklesproject en een flitsend begin van het examenjaar
Zo’n 50 leerlingen hebben afgelopen donderdag nog een keer aan het Damokles-project gewerkt. Daarna begint het examenjaar echt.
De geplande themaweek in mei met uitvoeringen op drie locaties kon door corona niet doorgaan, maar daarvoor in de plaats kwam een themadag die gaat resulteren in een film. Dus een slap aftreksel van het grootse plan? Absoluut niet!
Op de eerste schooldag gingen ruim 50 examenleerlingen van Wolfert Dalton en Mytylschool De Brug op drie locaties aan de slag om het Damoklesproject alsnog op een waardige manier af te sluiten. Op verschillende locaties -het Fotomuseum, Kantine Walhalla en het Verhalenhuis Belvedère- hebben ze met artistiek leiders uit verschillende disciplines een gedeelte van een film gemaakt. Professionele theatermakers, een danseres van Scapino, een regisseur, twee docenten van de Willem de Kooning-academie en een echte filmploeg hebben samen met de leerlingen verschillende onderdelen verzorgd.
De leerlingen van zowel onze school als die van De Brug hadden veel gemeen. Ze waren enthousiast als nooit tevoren: voor het eerst in een half jaar tijd waren ze een dag lang met zijn allen bij elkaar en de begeleiders wisten niet wat hun overkwam: zoveel initiatief, enthousiasme, creativiteit, vrolijkheid, originaliteit en doorzettingsvermogen hadden ze nog nooit meegemaakt.
Uit al die verschillen ontstond één geheel: het historische thema van het bombardement op Rotterdam werd gekoppeld aan het toekomstige thema van een digitale black-out en de coronalockdown speelde op de achtergrond mee. Er werden decors gebouwd, er werd beweging en dans ingestudeerd en er werd een theaterstuk gemaakt. Alles werd gefilmd. In december zal de première zijn, als de leerlingen al halverwege hun examenjaar zijn, en dan zullen ze nog eenmaal kunnen terugblikken op een fantastische afsluiting van een project dat al voor de coronatijd gestart werd, en dat tegelijkertijd voor een geweldige start van hun examenjaar zorgde.