Een Boek vol Verhalen

Afgelopen trimester zijn de leerlingen van 5V virtueel op reis gegaan naar Kenia. In de lessen Engels lazen zij het literaire meesterwerk The River Between van Ngugi Wa Thiong’O, doken ze de geschiedenis in, en leerden zij over de tradities van de Gikuyu. Na afloop werd in samenwerking met het vak aardrijkskunde een rondleiding georganiseerd in de wijk Kibera in Nairobi. NGO leiders Collins en Evelyn namen ons met een telefoon mee door de wijk, al vertellend over de geschiedenis van de buurt, de uitdagingen waar bewoners mee te maken hebben, en mogelijke oplossingen voor problemen.

In Peppels hadden onze leerlingen de rondleiding al voorbereid, door onderzoek te doen naar de sociale en geografische aspecten van de wijk Kibera. Ze hadden gekeken naar bevolkingsdichtheid,
inkomen, aanwezige voorzieningen, en culturele ontwikkelingen binnen de wijk. Collins nam ons met zijn telefoon al video-bellend mee door de steegjes, scholen, en de markt. Hij beantwoordde onze vragen en legde uit hoe de corona-epidemie het leven grotendeels stil had gelegd. Onderweg werden er gesprekken aangeknoopt met jongeren die op straat aan het spelen waren. Omdat de scholen allemaal gesloten waren, was er weinig te doen voor de jeugd. De meesten waren thuis aan het werk of speelden voetbal op de veldjes. Wat opviel, is dat ze allemaal grote dromen hebben voor de toekomst. Een carrière als dokter, piloot, of docent was het meest populair.

Onze rondleiding eindigde op een bouwplaats. Het NGO van Collins en Evelyn is daar bezig met de bouw van een bibliotheek. Onze leerlingen waren erg onder de indruk van wat ze in Kibera gezien hadden en er werd al snel gevraagd of wij ook wat konden doen om de jongeren van Kibera te steunen.

In de daaropvolgende weken zijn we aan de slag gegaan met het schrijven van een boek vol Engelse verhalen voor de kinderen van Kibera. Vorige week was het boek helemaal af. Alle foutjes waren weggepoetst, de lay-out in orde gemaakt, en de laatste tips en feedback van klasgenoten verwerkt. Met hulp van Danny Blanken is het boek gedrukt en ingebonden zodat het komende week opgestuurd kan worden om op de boekenplank in de nieuwe bibliotheek van Agape Foundation in Kibera, Nairobi een plek te vullen.

Saskia Vingerling (ESL) en Wendy Bohte (AK)