#EAF 2018

Na een geslaagde theaterweek waarin het Wolfert Dalton het spits mocht afbijten, kwam het jaarlijkse eenakterfestival in het Hofpleintheater afgelopen vrijdag weer tot een einde. Tien verschillende middelbare scholen hebben de afgelopen week gezorgd voor verrassende, prikkelende voorstellingen, alle geïnspireerd op het werk en leven van uiteenlopende kunstenaars.
Aan het einde van de laatste avond verscheen de jury op het toneel voor het langverwachte commentaar en de prijsuitreiking. Deze vakjury, bestaande uit Urmie Plein, Cecilia Moisio en Kelvin Wormgoor, had zich duidelijk laten inspireren door ons eigen stuk: Freddie M.,The Great Pretender. Zo kwam Wormgoor het podium opgereden op zijn ‘bycicle’ om plaats te nemen achter de piano en net als de gefrustreerde Mercury wist hij de juiste akkoorden niet te raken. Toen de noten eenmaal kwamen, werd door de andere twee vrouwelijke juryleden de openingsscène van onze voorstelling nog eens dunnetjes overgedaan; terwijl de hele zaal vol verwachting toekeek, begonnen de twee elkaar hartstochtelijk te kussen. Toen ook nog het papier met daarop het jurycommentaar als een goed verstopt geheim uit de monden tevoorschijn kwam, waren onze spelers vervuld van trots en voldoening: de beelden en de boodschap van onze voorstelling waren overgekomen zoals ze bedoeld waren en hadden indruk achtergelaten op de jury. Wat een mooie blijk van waardering!
Romeo Haitsma werd genomineerd voor de Zilveren Harlekijn; het beste spelmoment man. Ook onze Guus van der Wolk en Imke Kleingeld ontvingen een nominatie voor hun sterke en dappere spel. Helaas gingen de prijzen naar een andere school.
De Havo/vwo voor Muziek en Dans werd de winnaar van de jongerenjuryprijs met hun prachtige stuBrand New Ancients. Wolfert Tweetalig sleepte met hun bewerking van Shakespeares Hamlet de meeste prijzen in de wacht, waaronder de Fred van der Hilst-wisseltrofee voor de beste voorstelling. En daar konden wij ons van het Wolfert Dalton helemaal in vinden.