Debatteam net geen kampioen

Een geweldige prestatie. Het debatteam van Wolfert Dalton verloor dan nipt de finale van het jaarlijkse Dalton Debat Festival, maar diverse mensen uit het publiek verklaarden dat ze het team van Wolfert Dalton beter vonden. Maar moesten we daarmee nou blij zijn of niet?
We gingen met een zeer ervaren team naar Dalton Den Haag, waar het toernooi dit jaar plaatsvond. Oud-debaters Jelle en Laura vergezelden ons omdat ze de hele dag zouden jureren.
De inhoudelijke voorbereiding was niet geweldig, maar met zoveel ervaren debaters maakt dat niet uit, een beetje druk kunnen we wel aan. De loting plaatste ons in de zwaarste poule, maar ook dat maakt niet uit met zoveel ervaring in het team, want een beetje druk kunnen we wel aan. Na twee ronden hadden in onze poule alle deelnemers precies evenveel punten verzameld, waardoor de derde ronde beslissend zou zijn, maar ook daarvan raakten onze leerlingen niet onder de indruk: een beetje druk kunnen we wel aan. Op naar de finale!
Een beetje druk kunnen we wel aan, maar in de finale ging het voor eerst toch ietsje stroever en waren er wat zenuwen te bespeuren. Er werd gedebatteerd over het gebruik van kernenergie (“Kernafval is schadelijker dan de VVD“), de kennis omtrent veilig vrijen (“Met ruim 20.000 gevallen van chlamydia is er nog wel ruimte voor verbetering“) en over het invoeren van een democratische toets voordat je mag stemmen (“na de uitslag van de Brexit, was de op één na meest ingetypte zoekterm “Wat is de EU?”). Het team kreeg veel waardering voor het teamspel, de humor, het plezier en de inhoudelijk sterke bijdragen. De jury had het erg moeilijk en verklaarde uiteindelijk de tegenstander Dalton Barendrecht tot kampioen.
Wij blikken zeer positief terug op het toernooi. Wat ons als begeleiders vooral opviel was dat onze debaters met veel plezier samen zo’n toernooi voorbereiden en samen de strijd aangaan, elkaar helpen en tips geven. Ze kunnen ook zonder problemen feedback ontvangen en daarmee aan de slag gaan om het de volgende keer nog beter te doen. En die volgende keer is al in maart: het Lagerhuistoernooi. Dana, Anouk, Lucas, Jaro, Joris, Toon, Hanna, Freek, Tjeu, Madelief, Maartje, Abel, Taco en Fem zijn er zeker klaar voor!