De Spelbrekers

Wij zijn de spelbrekers. Wij maken theater, omdat wij onze stem willen laten horen.

Wij maken theater, omdat wij in het theater elkaar zien, elkaar horen, elkaar ontroeren, elkaar verontrusten, elkaar troosten, elkaar ontwikkelen en elkaar bevragen.

Wij maken theater, omdat we in een wereld leven waarin er talloze middelen zijn om een verbintenis met een ander aan te gaan, maar de maatschappij steeds verder lijkt te individualiseren. Wij maken theater, omdat wij onze creativiteit via een kunstvorm willen uiten die ons de kans biedt om zelf beter te worden door samen te werken met een ander.

Theater is voor ons geen luxe.

Theater is voor ons geen hobby.

Voor ons is theater noodzaak.

Als spelbreker kunnen we iedereen worden.

Als spelbreker kunnen we het onmogelijke voorstelbaar maken.

Als spelbreker kunnen we onszelf verliezen in een ander.

Als spelbreker kunnen we ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.

Als spelbreker kunnen we raar doen om er vervolgens achter te komen dat iets wat in eerste instantie raar kan lijken, helemaal niet raar hoeft te zijn.

Als spelbreker kunnen we wie we zijn, wie we willen worden en wie we nooit hopen tegen te komen, elkaar laten ontmoeten.

Maar boven alles zijn wij spelbrekers, omdat wij blij worden wanneer wij samen theatermaken.

“in het theater voelen we ons vrij.”

– de spelbrekers

 

De spelbrekers 2019-2020

Spelers:

Nassim Ajdid(4V)

Merel Bakker (4H)

Cato van Blijswijk (4H)

Misha Bot (4V)

Hannah Dekker (4H)

Sarah Hilbrands (4H)

Anne-Marie ten Katen (4V)

Sverre Kolman (4H)

Iris Ligteringen (4V)

Nisa Özen (5V)

Aimée Spijer (3V)

Anna Visser (4H)

Timo van der Wolk (4H)

Decorcrew:

Pilar Hernández Barrera (2M)

Mila van Bostelen (1HV)

Caitlin Chan (2H)

Anouk van Kollenburg (1HV)

Isis Markides (1HV)

Dadiva Paulo (2H)

Nicole Ramos (2H)

Bo Sies (2H)

Kaoutar Tachi (3M)

Xantia Wittenberg (2M)

Pilar Hernández Barrera (2M)

Mila van Bostelen (1HV)

 

Oorsprong:

Theatergezelschap de Spelbrekers is opgericht in schooljaar 2019-2020. De Spelbrekers maken jaarlijks een theaterproductie die voor publiek opgevoerd wordt. Iedereen die het theater een warm hart toedraagt, is van harte welkom om onze theaterproductie te bezoeken.

In onze theaterproducties werpen we een kritische blik op de aldoor veranderende wereld om ons heen. Ons theatrale hart klopt voor verschillende genres. De ene keer zal humor de boventoon voeren en een andere keer duiken we wellicht de (vaak prachtig ongemakkelijke) diepte in. Wat ons theater vooral zal kenmerken, is onze passie om de wereld om ons heen te bevragen, onze fascinatie voor de tragiek van de alledaagse mens en ons streven om eigenzinnig theater te maken.

De repetities vinden twee keer in de week plaats tijdens de masterclass theater. Theatergezelschap de spelbrekers bestaat niet alleen uit acteurs. Om een voorstelling compleet te maken zijn decor, kostuums, theatertechniek en het spel van de acteurs en actrices allemaal van even groot belang. Alle onderdelen samen maken de uiteindelijke voorstelling immers tot één geheel. Naast acteurs en actrices bestaat ons gezelschap daarom ook uit kunstenaars. Dit zijn leerlingen van Wolfert Dalton uit verschillende leerjaren die hun passie voor vormgeving en theater met elkaar verbinden door het decor en de rekwisieten van de jaarlijkse productie te creëren.

De kers op de taart wordt geplaatst door de technische dienst. De technische dienst bestaat uit leerlingen uit verschillende leerjaren die alles weten over verlichting en geluid. Deze speciaal opgeleide groep van leerlingen is op elke avond of middag waarop technische ondersteuning op school nodig is te vinden. Voor de techniek van de jaarlijkse productie van de Spelbrekers wordt nauw samengewerkt met de technische dienst.

Naast de jaarlijkse theaterproductie presenteren de Spelbrekers korte scènes tijdens de avonden en middagen waarop het Wolfert Dalton gasten op school ontvangt.

Wij ontmoeten jullie graag in het theater!