De sarcofaag van Simpelveld en andere antiquiteiten. 4v en 5v geschiedenis bezoeken het RMO in Leiden

De sarcofaag van Simpelveld is een van de topstukken van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden en een uniek object uit de Romeinse periode, wereldwijd. Het is een sarcofaag uit de derde eeuw na Christus en de binnenkant(!) bevat mooie reliefs van o.a. een vrouw en meubilair. In de sarcofaag zijn Graf giften gevonden en crematie resten.
De sarcofaag wordt nu op zaal gerestaureerd en de restaurator nam uitgebreid de tijd om de lln uit 4v en 5v die het RMO bezochten te vertellen over dit unieke object en de restauratie ervan.
Daarna kregen de leerlingen een rondleiding langs enkele interessante museumstukken: vazen, munten, helmen en een dodecaëder.
Op de afdeling Romeinen in Nederland ligt het origineel. Niemand weet wat het is. U wel?
De leerlingen hebben maar een klein gedeelte van de collectie gezien maar dat is niet erg. Ze hebben hun kennis van de oudheid weer uitgebreid en een klein beetje ervaren hoe het is om. archeoloog te zijn.
Na het museum hebben ze nog even de sfeer opgesnoven in Leiden. Wie weet gaan ze er wel studeren en dan gaan ze vast nog een paar keer naar het RMO.