De machtige wapenhandelaarster en de dame van de schiettent
Geschiedenis in beeld in het Boijmans
Dinsdagmiddag 8 januari -de kerstvakantie nog vers in het geheugen- ging de geschiedenisklas van 6v naar het Boijmans van Beuningen om nog snel een museumlesje mee te pakken voordat het museum binnenkort voor zeven jaar dicht gaat. Het onderwerpen van de rondleiding waren de zeventiende eeuw en de kunst uit de twintigste eeuw, en dan met name Entartete Kunst. Bij binnenkomst werden we enthousiast begroet door een oud-leerling die tegenwoordig in het museum werkt. Jacin Trill was er ook maar dat was toeval.
We hebben gekeken naar verschillende thema’s die in de zeventiende eeuw populair waren en de boodschappen die vaak in dat soort schilderijen verstopt zitten. Weet u wat honden symboliseren of oesters of wat het wil zeggen als er een schoentje ergens rondslingert (een rood-oranje fluwelen muiltje om precies te zijn) of hoe we kunnen weten waarom die streng kijkende dame met een enorme molensteenkraag (Aletta Adriaensdochter, geschilderd door van Rembrandt) zoveel machtiger was dan die wulps uitziende dame die ernaast hangt (niemand weet hoe ze heet)? Wij nu wel.
Op de tentoonstelling Boijmans in de oorlog hebben we een aantal schilderijen en kunstwerken bekeken die wel in het museum tentoongesteld werden maar door de Nazi’s nooit goedgekeurd zouden worden. De Nazi’s hielden van realistische schilderijen, met gespierde mannen en zorgzame vrouwen die veel kinderen konden baren als waren het broedmachines, geen rare blauwe paarden of witte doeken met hier en daar een paar gekleurde vlakken gescheiden door zwarte lijnen (die niet eens allemaal even dik zijn)! De dame van de schiettent van Pyke Koch is dan wel gespierd maar in de ogen van de Nazi’s geen ideale vrouw.
We waren blij dat we nog even in dit mooie museum rond konden lopen want binnenkort breken de zeven magere jaren aan.