Bericht uit Berlijn

Zaterdag 13 oktober moest iedereen die naar Berlijn ging om 8 uur aanwezig zijn. We gingen om half 9 de bus in voor de 10 uur durende reis naar Berlijn. In de bus was het heel gezellig en leuk. Onderweg naar Berlijn maakten we een stop bij de voormalige grensovergang. Toen we eenmaal bij het gastenhuis waren, hebben we gegeten en ging iedereen de plek waar we zaten verkennen.

 

Zondag werden we om 7 uur wakker gemaakt en gingen we naar Potsdam om het Holländisches Viertel te bezoeken. Later die dag gingen we naar Haus der Wannsee waar in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s besloten werd wat ze met de joden gingen doen. Vervolgens gingen we naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Dit was een emotionele en leerzame ervaring.

 

Op maandag werden we extra vroeg wakker gemaakt zodat we rustig de Rijksdag en de oorlogsmonumenten in de stad konden bezoeken. In de stad moesten we ook een foto-opdracht doen waarbij we dingen moesten fotograferen, zoeken en opzoeken op het internet. Later die dag gingen we naar de Stasigevangenis Hohenschönhausen waar we een rondleiding kregen met een Nederlandse begeleider.

 

Op dinsdag bezochten we in de ochtend Checkpoint Charlie en daarna hadden we een keuzeprogramma. Voor dit keuzeprogramma kon je kiezen uit: kunst, de jodenvervolging of het olympisch stadion. Na het keuzeprogramma gingen we naar het Technikmuseum waar we dingen leerden over wetenschap, boten, treinen, vliegtuigen en nog veel meer. We kregen 2 uur de tijd om in het museum te kijken, maar 2 uur was eigenlijk te weinig omdat er heel veel te doen was. Die avond hadden we met iedereen een quiz, het was heel leerzaam, maar vooral ook heel grappig en leuk.

 

Op woensdag gingen we naar de East Side Gallery waar we kunst konden zien op de restanten van de Berlijnse muur. Er waren heel veel kunstwerken gemaakt en ze waren allemaal heel bijzonder. Ook gingen we naar de palen die ooit de Berlijnse Muur vormde. Hier zagen we ook de namen van mensen die waren omgekomen bij een vluchtpoging. In de middag kregen we de volledige vrijheid om souvenirs en andere dingen te kopen. In de avond gingen we met zijn allen gezellig in een restaurant in de stad eten.

 

Geschreven door: Bryce Epping 3mb