Anouk en Maria winnaars van Rijksmuseumprijs voor beste profielwerkstuk!

Uit handen van de minister van Onderwijs Arie Slob ontvingen een trotse Anouk van de Ven en Maria de Hoogh de Rijksmuseumprijs voor het beste profielwerkstuk van 2018. Het was een fantastische afsluiting van een week vol hoogtepunten. De makers van de tien genomineerde profielwerkstukken (waaronder drie Rotterdamse!) waren al benoemd tot Junior Fellows van het Rijksmuseum en kregen de afgelopen weken al een opleiding om op een eigentijdse manier films te maken waarmee ze de collectie van het Rijksmuseum onder de aandacht kunnen brengen. Die korte documentaires werden op zaterdagmiddag 24 maart vertoond aan de genodigden. Daaronder veel belangrijke functionarissen van Rijksmuseum en NTR.

 

Daarna volgde een kort bezoek aan de bijzondere collectie van het Rijksmuseum, waarbij de leerlingen als gidsen fungeerden. Vervolgens was het tijd voor de prijsuitreiking. De zevenkoppige jury onder leiding van Ad van Liempt, oud-hoofdredacteur van Nova en Andere Tijden, prees de 10 werkstukken en vervolgens mocht minister Arie Slob de winnaar bekendmaken en de prijs overhandigen. Al in zijn tweede zin gaf hij zoveel hints dat er luid gejuich opsteeg van de rijen die gevuld waren met de gasten van Maria en Anouk. Dolgelukkig mochten die vervolgens hun prijs (een beurs voor een studiereis ter waarde van 1500 euro) in ontvangst nemen.

 

De jury roemde bij de documentaire “De middeleeuwen bekennen kleur” de verschillende invalshoeken, de nieuwsgierigheid, de originaliteit en het onderzoek dat eraan ten grondslag lag en vooral de manier waarop Maria en Anouk alles wisten te presenteren aan de kijkers.

 

In de korte geschiedenis van deze inmiddels prestigieuze prijs -hij werd voor de vierde keer uitgereikt- was het al de tweede keer dat leerlingen van docent geschiedenis Angelique Sterks genomineerd werden, met deze keer zelfs de ultieme beloning als resultaat!

 

Anouk en Maria: gefeliciteerd namens iedereen op het Wolfert Dalton!

 

De documentaire “De middeleeuwen bekennen kleur” is HIER te zien.

In het AD verscheen DIT artikel.

Op de site van RTV Rijnmond verscheen DIT artikel.

Presentator Bart Meijer, minister Arie Slob, Maria de Hoogh, Anouk van de Ven en juryvoorzitter Ad van Liempt © NTR

De prijsuitreiking © NTR

Alle genomineerden op het podium

Maria en Anouk met hun prijs